World thought leaders in High Performance

Artikelen

Verbeteren belangrijker dan winnen

Door Ben Kuiken – Slow Management

Het wordt wel ‘de heilige graal’ van het management genoemd, maar voor de meeste organisaties is het toch vooral een hulpmiddel om beter te presteren: HPO. Wat is een high performance organization en hoe word je er een? De goeroe: ‘Wantrouw elke goeroe die zegt: “Als je dit doet, dan ben je succesvol.”

Wordt het Nederlands voetbalelftal dit jaar wereldkampioen? Onze jongens hebben hun eerste wedstrijden in Zuid-Afrika achter de rug, dus de zelfbenoemde deskundigen en al die andere miljoenen stuurlui die aan de wal staan, zullen hun mening inmiddels wel hebben gevormd. Wat zij zich echter niet realiseren, is dat de kansen op de eindzege slechts voor een deel op het veld worden bepaald. Net zo belangrijk, zo niet veel belangrijker, is wat er zich achter de schermen allemaal afspeelt en de afgelopen jaren heeft afgespeeld. Wat zijn de lange termijn doelstellingen van de KNVB met het nationale elftal? Heeft zij met Bert van Marwijk de juiste man op de juiste plek gezet? Krijgt de bondscoach voldoende ruimte om zijn stempel op het team en op de speelstijl te drukken? Maakt hij daarbij voldoende gebruik van de eigen ideeën van de spelers? Heeft Van Marwijk wel de juiste spelers geselecteerd en spreekt hij ze aan op hun prestaties? Zijn de trainingen erop gericht om het elke dag een stukje beter te doen?

Details, daar draait het om in het moderne voetbal. Johan had het kunnen zeggen, maar zijn wijze woorden worden nu ook gestaafd door wetenschappelijk onderzoek.

Dat wil zeggen: als je de organisatie achter het Nederlands elftal tenminste als een echte voetbalorganisatie kunt beschouwen. Want dat onderzoek richtte zich in eerste instantie op zeven clubs uit de Nederlandse Eredivisie. Om aan het onderzoek deel te kunnen nemen, moesten die voetbalorganisaties tenminste vijf jaar in de Eredivisie hebben geacteerd, in die periode een redelijk stabiele positie op de ranglijst hebben ingenomen en financieel gezond zijn. De onderzoekers gingen vervolgens praten met bestuursleden, managers en trainers van de clubs om te achterhalen of er sprake was van een high performance voetbalorganisatie (HPV). Of, met andere woorden, het gedachtegoed van de high performance organization (HPO) ook toepasbaar is op betaald voetbalorganisaties.

Dat bleek, gelukkig voor André de Waal, het geval. Gelukkig, omdat André de Waal, directeur van het HPO Center en associate hoogleraar aan de Maastricht School of Management, altijd heeft geroepen dat de door hem ontdekte kenmerken van een hpo toepasbaar zijn op om het even welke organisatie. Of het nou om een bedrijf gaat dat winst moet maken, een zorginstelling zonder winstoogmerk, een overheidsorganisatie of een voetbalorganisatie: als ze over een langere periode succesvoller zijn dan hun peers, scoren ze hoog op de 35 aspecten van de HPO.

Lees het gehele artikel ‘Verbeteren belangrijker dan winnen’ uit Slow Management in PDF.

Het HPO Center verzorgt regelmatig inspiratiesessies, workshops en lezingen rond succesvol samenwerken, prestatieverbetering en High Performance Leiderschap. Heeft u interesse, vragen of wilt u meer weten over wat het HPO-raamwerk voor uw organisatie kan betekenen? Neemt u dan contact op met Chiel Vink (T. 035-6037007).